Vitathatatlan tény, hogy az igazgyöngy ékszerek nagyon népszerűek. Ez köszönhető különleges szépségüknek. Azért, hogy a Te igazgyöngy ékszered is sokáig szép maradjon, tartsd be a következő dolgokat!

igazgyongy-apolas.jpg
Ezeknél az ékszerekkel akkor lesz a legkevesebb gondod, ha olyan gyakran hordod, amilyen gyakran csak tudod. Viselés után, mielőtt a visszatennéd a dobozába, törölgesd át a gyöngyszemeket, hiszen a nap folyamán rákerült izzadtság roncsolhatja őket, természetes ragyogásuk csökkenne. A törölgetést puha kendővel végezd, finom mozdulatokkal, hiszen a fonal, amire fel vannak fűzve a gyöngyök, könnyen elszakadhat erőszakos rángatástól.

Azokat az gyöngyöket, melyek több időt töltenek az ékszeres dobozban, mint a nyakadon, érdemes alkalmanként szarvasbőrrel áttörölni. Ez az anyag távolítja el a leghatékonyabban a gyöngyök közé került szennyeződéseket.

Az igazgyöngy nagyon érzékeny képződmény, könnyen homályossá válhat a nyakadtól, vagy a hajadtól. Erre egészen egyszerű a megoldás, csak sóra és egy darab vászonra lesz szükséged. Teríts ki egy jó minőségű, sűrű szövésű vászon darabot, amire helyezd rá a gyöngysorodat. Alaposan, nem sajnálva a sót szórd be, majd a vászont kösd össze a sarkainál. Langyos vízben addig mosd a gyöngyöt, amíg a só el nem tűnik a felszínéről. A folyamat végén, puha törölközőn hagyd a gyöngysort megszáradni.

A jó minőségű fonalra felfűzött gyöngyöket langyos, szappanos vízzel is tisztíthatod, ilyenkor viszont puha törölközővel fel kell itatnod a vizet. Rosszabb minőségű fonal esetén egy kevés benzinnel és egy jól zárható edénnyel oldhatod meg a problémádat. Nincs más dolgod, mint a benzinben hagyni a gyöngysort pár percig és a szennyeződések szőrén-szálán el tűnnek. Ezen a ponton fontos elmondani, hogy igazgyöngy ékszerek tisztításához tilos savakat, szalmiákszeszt és ammóniát használni, hiszen ezek oldják és nagy mértékben károsítják a gyöngyöket.

A gyöngyök vízből és proteinből is állnak, ezért tilos száraz, napos helyen tárolni, mert így könnyen kiszáradhat, felülete megrepedezhet. A legjobb, ha külön tárolod a többi ékszeredtől, másik dobozban tartod a gyöngy ékszereket, ezzel megóvhatod őket a karcolódástól. Reggel közvetlenül indulás előtt vedd fel ezeket az ékszereket, mert a készülődés közben rákerülhetnek savak, lúgok a parfümből, hajlakkból, amelyekre kifejezetten rosszul reagálnak a gyöngyök.

Ahogyan más ékszereidet, úgy az igazgyöngyöt is célszerű évente ellenőriztetni ékszerésszel. Ilyenkor a szakember megvizsgálja, hogy a fonal milyen állapotban van, szükség van-e átfűzésre.

Ahogy látod, sokat tehetsz igazgyöngy ékszered szépségéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr545628983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása