Mit csinál egy fogtechnikus?

 2015.06.12. 14:18

A szakma lényegét úgy lehetne összefoglalni, hogy nagyban segíti a fogászok munkáját. Nagyfokú kézügyesség, precizitás, és tanulási kedv kell hozzá, hiszen a szakma folyton változik, de ettől izgalmas, és nem mindennapi.

 

fogtechnikus2.jpg


Az ápolt külső az élet minden területén nagyon lényeges kérdés, akár a mindennapi munkavégzésben, pár keresésben, munkahely váltáskor vagy már az iskolapadban sem mindegy, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk kinézetünkre. És ebbe nem csak öltözködésünk, hajunk, bőrünk és körmeink épsége tartozik bele, hanem fogaink is, hiszen egy mosolynál, vagy teli szájas nevetés alkalmával mások is láthatják fogainkat. Ezért biztosak lehetünk benne, hogy találkozhatunk a fogtechnika különböző eszközeivel. Mert egy fogszabályozó elkészítése, egy törött fog cserélése, egy korona felépítése, műfogsor elkészítése, és minden foggal összefüggő eszköz elkészítése a fogtechnikus feladata. Ezzel nagyban segíti a fogorvosok munkáját, és velük szorosan együtt működik.


A szakma folyton változik, hiszen új módszerek, technikák látnak napvilágot, ezért elengedhetetlen, hogy egy fogtechnikus szakember napra kész legyen a különböző új lehetőségekben. Ezért, ha a fogtechnikus szakmával szeretnénk foglalkozni nem árt, ha szeretünk olvasni, új ismeretekkel bővíteni eddig megszerzett tudásunkat. A szakképesítés során megszerzett tudás csak egy fajta vázat adnak az elhelyezkedéshez, emellett egy fogtechnikusnak konferenciákra is kell járnia, új tudásra kell szert tenni, tisztában kell lennie a szakma fontos újításaival. Éppen ezért igen változatos, és érdekes munkáról van szó. A szakma fortélyaival OKJ-s képzés keretében ismerkedhetünk meg, a képzés időtartama intézményenként eltérő lehet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a képzésben az elmélet és gyakorlat aránya 30 – 70 %, tehát ezt a szakmát igazán csak a mindennapok során lehet tökéletesen elsajátítani. A törzsanyag megtanulása után egy vizsga következik, és ha ezen megfeleltünk bizonyítványt kapunk, amivel el tudunk helyezkedni.


A fogtechnikusok Magyarországon és külföldön is nagyon keresettek, éppen ezért szinte biztosak lehetünk benne, hogy ennek a szakmának a birtokában nagy esélyünk van az elhelyezkedésre. A lemorzsolódás aránya viszonylag kicsi, azok közül, akik megkapják a bizonyítványukat körülbelül 97%-ban a szakmájában helyezkednek el. Ez kimagaslóan jó aránynak számít. Fontos még megemlíteni, hogy a fogtechnikusok itthon és külföldön is hasonló bérezésre számíthatnak, ami természetesen függ a szakmában töltött évektől is. Mindemellett a fogtechnikusok elég jól keresnek, a szakképesítéssel rendelkezőknél általában lényegesen magasabb fizetésre számíthatnak. Éppen ezért sok fogtechnikus szívesebben vállal munkát itthon, mint külföldön.


Ahogy már korábban is említettük azoknak, akik fogtechnikusként szeretnének dolgozni fontos, hogy folyamatosan bővítsék ismereteiket, hiszen a fogászat ma már kiemelten nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az elkészített műfogak, fogsorok a legteljesebb mértékben hasonlítsanak az eredeti fogakhoz. Színben, méretben és alakban egyaránt, nem a tökéletesen csillogó fehér fogak elérése tehát a cél, hanem, hogy az elkészített fogak jól illeszkedjenek az ínybe és ne lehessen észrevenni a különbségeket. Gondoljunk csak a fogtömésekre régen amalgám töméseket használtak, amik fémes színűek voltak, és viselőjüknek is sok kellemetlenséget okoztak, hiszen nem örök életűek. Ma már azonban fehér töméseket használnak, amik a korszerű ragasztó anyagoknak köszönhetően évtizedekig a helyükön maradhatnak. Ilyen és ehhez hasonló újításokat köszönhetünk tehát a fogtechnikus szakembereknek.


Egy igen változatos szakma tehát a fogtechnikusé, ha ezt a szakmát választjuk biztosak lehetünk benne, hogy munkánk során nem fogunk unatkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr897536918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása