Generációk a munkaerőpiacon

 2015.05.09. 14:48

A generációs különbségek akárcsak a magánélet különböző területein, úgy a munka világában is problémák sokaságát hívták elő. Az idősebbek féltik az anyagi biztonsággal járó munkájukat a fiatalabbaktól, a népesség pedig mindezek mellett fogyó tendenciát mutat.

generaciok.jpg


A veteránok generációja már nincs aktívan jelen a munkaerőpiacon, többnyire az 1945 előtt születetteket értjük alattuk. Ők még egy munkahelyen dolgoztak, vagyis ugyanott 40 évet vagy még többet. Ugyanakkor úgy érzik, hogy már csak terhet jelentenek az államnak, és akár a volt munkahelyüknek egyaránt. Az Ő gyermekeik a háború utáni Baby bumm szülöttei, 1946 és 1964 közöttiek. Még aktív részei a munka világának, cselekvők, már újító szelleműek, többnyire magasabb pozíciókban foglalkoztatottak. Tudásuk és szakmai tapasztalatuk olyan értéket képvisel a saját cégüknek, amit nem akarnak elengedni, Ők viszont nem szívesen adják át tudásukat az utánunk következőknek. Ez a generáció már megtapasztalta a munkanélküliség, és az új munkahely keresés viszontagságait. Úgy érzik, hogy koruk miatt már nehezebben találnak munkát, kirekesztettebbnek érzik magukat a technológia előretörése miatt, ők még a fizikai munka hívei.


Az X generáció 1965 és 1979 között születek, ők már két keresetű családokban nőttek fel, ezért a nőkben is már jelen van az igény a fizetésre, az anyagi függetlenedésre. A technológia fejlesztéseivel együtt nőttek fel, de még csak páran használnak közülük aktívan a mindennapok során számítógépet. Inkább multinacionális vállalatoknál dolgoznak, vagy kis vállalkozók, és munkatársaik. A szocializmusban nőttek fel, azokat az eszméket tartják elfogadottnak. A nők még a gyermek szülést tartják követendő mintának.


Az Y generáció az 1980 és 1994 közöttiek, már a demokráciában nőttek fel, ismerik, és aktívan kezelik a számítógépet. Jó munkabírásúak, és akarnak is dolgozni, de már magas fizetési igénnyel rendelkeznek, ha a munkahely nem nyerte el a tetszésüket érzelmek nélkül váltanak. Ugyanakkor munkájuk során vágynak az elismerésre. A karrier kezd fontosabbá válni a gyermek szülésnél, de a nagyobb többség már akár egyedül is vállalkozik a gyermeknevelésre. Fontos és elvárt követelmény, hogy a fizetés viszonylag fedezze az életminőség kiadásait. A túlképzettség miatti munkanélküliség jellemzi a generációjukat, többnyire felsőfokú végzettségűek. Akiknek esetleg mégis szakképesítésük van, azok sem mind dolgozik a szakmájában.


A Z generáció az 1995 és 2009-es évek között született, vagy mostanában kerülnek ki az iskola biztonságából, vagy még tanulnak. Előre láthatólag már kevesebbé helyhez kötöttek, így könnyebben vállalnak munkát lakóhelyüktől távolabb. Vagy már az interneten végzik a mindennapi munkájukat, akár otthonról is. A gyermekvállalás már kitolódni látszik, az anyagi biztonság, és az egzisztencia teremtés ugyanakkor elsődleges lesz. A munka fontosabb lesz, mint a család, a szociális kapcsolataik is csak a munkahelyre korlátozódnak. Számukra már nem lesz fontos a stabilitás, munkát is gyorsan váltanak. Nem hajlandóak a kompromisszumra, ha munkáról van szó. Ezért a munkanélküliség már remélhetőleg kevésbé lesz lényeges kérdés a generáció számára.


Az alfa generáció az Y generáció szülötte, többnyire még óvodások, ugyanakkor már sokkal magányosabbak az elődeiknél, és azok is lesznek a későbbiekben is. A szüleik még aktívan dolgoznak, ezért keveset vannak velük, a közösségi intézményekben szocializálódnak. Előre láthatólag testvér nélküliek lesznek nagyobb számban, a technológiai fejlettség a munkatempójukat is befolyásolja. A Google szemüvegén keresztül fogják látni a világot, más kihívásokkal fognak szembe kerülni, mint elődeik. A virtuális tér a mindenapjaikat is befolyásolni fogja, előfordulhat, hogy mindennapi munkavégzésük a munkahelytől távol fog történi, az internet segítségével. Habár ismerve az elődök bizonytalanságaik nem tudjuk biztosan milyen világba is fognak elkezdeni dolgozni.


A munkahelyeken általában kettő vagy három generáció dolgozik együtt, ezért az életkorból adódó súrlódások elkerülhetetlenek. Egy idősebb tapasztaltabb kollegával a fiataloknak sokszor nehezebb megtalálni a hangot, ez pedig befolyásolhatja a munka minőségét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr317442012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 17:16:55

Ezeket a marhaságokat ugye HR-esek találják ki? Huszonöt év alatt nem találkoztam generációs problémákkal egyetlen munkahelyemen sem. Személyes konfliktusok voltak, de egyik sem volt a korkülönbség számlájára írható.

bonfred 2015.05.09. 17:22:55

Ki a dílered, aki ilyen cuccot árul? Nem hiszem el hogy ezt anélkül írtad le, hogy ne lennél hallá betépve. A pia ehhez kevés. "kis vállalkozók", aha...Hejessirásss, valaki?

Dr_utcai_arcos 2015.05.09. 17:45:17

"Az X generáció 1965 és 1979 között születek, ők már két keresetű családokban nőttek fel, ezért a nőkben is már jelen van az igény a fizetésre, az anyagi függetlenedésre. A technológia fejlesztéseivel együtt nőttek fel, de még csak páran használnak közülük aktívan a mindennapok során számítógépet." Mit szívsz papi...ezt a hülyeséget magadtól szülted? Ezzel a generációval kezdődött a számítógépes forradalom bki.. "A veteránok generációja már nincs aktívan jelen a munkaerőpiacon, többnyire az 1945 előtt születetteket értjük alattuk." MI VAN??? B+ alapból 70 éves emberekről beszélsz, mi az, hogy NINCS AKTÍVAN jelen? Mert passzívan jelen van? Ja, reggelente őket kerülgetjük a bejáratnál, mert bottal meg járókerettel már lassabban megy.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 17:49:45

@Dr_utcai_arcos: orvosok, tanárok, néha még IT-s szakik közt is találhatsz hetvenéves, aktívan dolgozó embereket.

Jules Verne (törölt) 2015.05.09. 17:49:59

Van valami igazság abban, amit írsz, de amúgy bekaphatod, mert én 65-ben születtem, mégis használok számítógépet, sőt össze is rakom magamnak, ahányszor jobb kell. Tudod, kellett a szakmámhoz is, de elsősorban a saját képzésemhez volt rá szükség, hogy megtanuljam.
Szóval, visszatérve a kis igazságodra: sokszor olvasom a hirdetésekben, hogy "fiatalos csapatba keresünk munkatársat", ami azt jelenti, hogy akármilyen jól képzett 40-50-es vagy, oda nem kellesz. Ezt simán meg lehet így hirdetni, közben azt már nem, hogy "nem dohányzók előnyben". Igen, sajnos, rengeteg fiatal irodista úgy dohányzik, mint állat, a nők hasonlóképpen. Szóval, ennek az országnak már úgyis annyi, tehát mindegy...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 17:57:13

@Jules Verne: volna egy fogadásom, hogy te nem a korod miatt nem kellesz sehova. Elég ha valaki tudja a nicked. :D

bonfred 2015.05.09. 18:19:57

@pythonozok: Két kollégám 60 körüli, ők a nagy cápák a szakmában. Konkrétan leszarom, hogy mennyire fiatalosak, dinamikusak, ha egyszer fejből vágják a válaszokat a kérdéseimre, és ezek nem olyan cuccok, hogy csak úgy kiguglizza az ember...

bonfred 2015.05.09. 18:21:53

"Az alfa generáció az Y generáció szülötte, többnyire még óvodások, ugyanakkor már sokkal magányosabbak az elődeiknél"
Az ápolók tudják már, hogy eljöttél?

fay rodisz 2015.05.09. 18:31:51

" A technológia fejlesztéseivel együtt nőttek fel, de még csak páran használnak közülük aktívan a mindennapok során számítógépet."

Kezeltesd magad. Aktuális lenne.

Aranyapám, kettőnk közül szerintem én vagyok az, aki tisztában van az Autoexec.bat, Config.sys és a többi számodra ismeretlen elnevezéssel, és tartok tőle, ha azt mondanám, hogy DOS alatt szövegszerkesztő nélkül cserélj ki benne egy sort, és írjál bele még hármat, akkor már ott elakadnál, hogy mi a faszért nincs Start gomb a zöld, fejlettebb készülékeknél akár már sárga betűk alatt, és mi a bánatot jelent a C: betűkombináció.

fay rodisz 2015.05.09. 18:35:54

"Egy idősebb tapasztaltabb kollegával a fiataloknak sokszor nehezebb megtalálni a hangot, ez pedig befolyásolhatja a munka minőségét is."

Nyugodj meg, én megtalálom a hangot a kis pöcsökkel. Vagy kiröhögöm ha hülye, vagy elküldöm a jó anyjába, hogy tudja hol a helye, főleg ha játssza a buta agyával a főnököt.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 18:35:59

@fay rodisz: szövegszerkesztő nélkül nem csak DOS alatt lennél gondban, ha egy fájlBAN akarnál kiCSERÉLNI pár karaktert vagy sort. :)
(Ismerek még egy-két rendszert, ahol nincs egyéb eszközöd rá... :) )

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 18:37:24

Egyébként látszik, hogy nem igazán olvastam végig ezt a tömény fasság áradatot. Fel sem tűnt, hogy poszterünk ennyire fogalmatlan. :D

Jules Verne (törölt) 2015.05.09. 18:41:55

@pythonozok: Félreértettél, nekem van állásom. Pont azért, mert azon a téren, amelyen én dolgozom, a fiatalok értéke közelít a nullához, a tudáshoz igen sok gyakorlat kell. Általában egy-két fiatal marad meg, a többi kihullik.

@fay rodisz: "mi a bánatot jelent a C: betűkombináció"

Jézusom, te még mindig az ablakosnál tartasz? Rendes ember már Linux-ot reggelizik.

fay rodisz 2015.05.09. 19:29:36

@pythonozok:

Megint segghülye voltál.
Nem baj, jó neked így.
Mesélj, miért is probléma DOS alatt szövegszerkesztő nélkül autoexec file-t szerkeszteni? Ha neked ez nem megy azt inkább ne hirdesd, ne játszd az agyad, mert sokan lehurrognak azok közül akik ismerik és használták is a DOS-t.

@Jules Verne:

Szarok a linuxra és az általad rendesnek hitt emberekre. Szövegértelmezésből te is valahol a python minimális szintjén tengődsz, nem a mostani rendszerekről volt szó.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 19:45:15

@fay rodisz: akkor meséld el, te nagyokos fasz, hogy egy létező fájlban, DOS-on mégis hogy a jóanyádba tudod ezt kivitelezni!
A copy és hasonló trükkös társai nem a fájlBAN módosítanak még látszólag sem.
Szóval?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 19:50:46

@fay rodisz: farokdísz, a kedvedért előszedtem a ms-dos parancslistát, elvégre egy ennyire elavult rendszerre miért emlékeznék részleteiben. Nem találok olyan eszközt, amivel update-elni lehetne a fájlt és nem szövegszerkesztő.

fermion 2015.05.09. 20:06:07

@pythonozok: ilyen baromságon vitázni felesleges.A DOS-ban is csak szövegszerkesztővel lehetett módosítani sz autoexec és config fájlokat.Lehet ő a Vc vagy egyéb file kezelővel csinálta amiben volt szerkesztő.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.09. 20:22:22

@fermion: imádom basztatni az ilyen nagyképű surmókat ;)
Egyébként lehetett... a franc emlékszik a részletekre, copy-val lehetett trükközni, meg átirányításokkal, de ugye ott már új fájl jött létre. :)
Ilyen hülyeségekre egyébként akkor sem fecséreltük az időt. Volt 5-6-10 bootolható floppy minimum egy nc+víruskereső felszereltséggel, hogy legalább egy olvasható legyen, oszt jónapot :)

fermion 2015.05.09. 20:54:05

@pythonozok: a hobbyd a tiéd de....
A régi módszered nálam is működött. :)
süti beállítások módosítása