Minden évszak más és más kihívásokat állít bőrünk egészségének útjába. Nyáron például a magas szintű UV-sugárzástól kell megvédenünk, míg télen a kiszáradástól, gyulladásoktól vagyunk kénytelenek megóvni. Ezekben a hónapokban több tényező is negatívan befolyásolhatja bőrünk épségét, hiszen kezdve az alacsonyabb beltéri páratartalommal a fűtés miatt, a jóleső forró fürdőkön át, a jégdermesztő időjárásig, több helyről érhetik bőrünket „káros” hatások.

arcapolas_telen.jpg
A fűtési szezonban sokan nem foglalkoznak azzal, hogy a lakásban sokkal alacsonyabb páratartalom keletkezik, mely bőrünknek is nagyban árt. Ennek elkerülése érdekében beszerezhetünk egy párásító készüléket, vagy választhatunk egy költséghatékonyabb megoldást is, a teljesen hagyományos párologtatók formájában. Ezek amellett, hogy segítenek otthonunk páratartalmát helyreállítani, még a szobák ízléses ékei is lehetnek. Vannak radiátorra akasztható példányok, melyekhez még gyertya sem kell, csak nem szabad elfelejteni a vizet újratölteni bennük. A gyertyával működő párologtatók szintén lehetnek hatékonyak, ám ezek egy picivel több odafigyelést igényelnek. A párologtatók vízébe csöpögtethetünk illóolajokat is, melyek gondoskodnak otthonunk kellemes illatáról és még nyugtató, élénkítő vagy gyógyhatással is bírnak.


Az időjárás ellen nem sokat tehetünk. Az evidens, hogy jól felöltözünk, mielőtt kilépnénk az utcára. Ha tehetjük, az arcunk javarészét is takarjuk el a sállal, ne felejtsünk el kesztyűt viselni. Sokan a nadrág alá felvett harisnyát is támogatják, míg másoknak az kényelmetlennek minősül, így aranyközépút lehet egy vastagabb térdzokni. A műszálas anyagok mellőzése viszont mindenképpen javasolt, hiszen csak még egy okot adnak bőrünk irritációjára.


Akármennyire is jól tud esni egy habfürdővel telenyomott, tűzforró fürdő, sajnos nem tehetjük napi rendszerességgel, mivel kiszárítja a bőrt. Habfürdő helyett a téli időszakokban egyébként is tanácsosabb valamilyen tápláló fürdőtejjel mosakodni, mely kíméletesen tisztít és ápol egyben. Fürdés után ne felejtkezzünk el a hidratálásról sem. Ehhez válasszunk egy erősebb hatású készítményt, de természetesen bőrtípusunknak megfelelőt. Egy érzékeny, alap állapotban is kiszáradásra hajlamos bőrnek bizonyosan másféle krémre lesz szüksége, mint egy normál vagy zsírosodó bőrtípusú embernek. A drogériákban széles választék áll rendelkezésünkre, de az interneten is nyugodtan szétnézhetünk, hiszen rengeteg natúr kozmetikai termékeket gyártó cég webáruháza vár minket.  


A táplálkozás és a folyadékbevitel szintén fontossá válik, hiszen bőrünk az egyik legnagyobb méretű szervünk. A téli időszakban azonban hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, kiadósabb ételek és italok fogyasztására, amelyek nem feltétlenül tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. Nyáron jobban kívánjuk a folyadékokat és a friss gyümölcsöket, zöldségeket, míg télen ezeket a legtöbbször háttérbe szorítjuk. Nem kell tartanunk az UV-sugárzástól ugyan, de a csekély napsütés következtében az emberek javarészénél D-vitamin hiány alakul ki. Összességében tehát nagyon lényegessé válik, hogy beépítsük étrendünkbe a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket. Bőrünk tekintetében a legfontosabbak az E, B, A és C vitaminok, illetve a cink és a szilícium ugyancsak nélkülözhetetlen szerephez jutnak ez ügyben. Természetesen egész szervezetünk egészségét is figyelembe kell vennünk, mivel sok esetben az ásványi anyagok és vitaminok felszívódása hatással van egymásra, összefüggésben állnak. Gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben gazdag étrend szükséges az egészséges táplálkozáshoz. Ezenfelül legalább napi 2 liter folyadékot kell meginnunk, mely állhat vízből, zöldteából, vörös teából, gyümölcsteából és cukrot nem tartalmazó frissen facsart gyümölcslevekből. Amennyiben megengedhetjük magunknak, érdemes reggelente egy pohár vizet meginni, melyben egy citrom facsart levét keverjük el. Ez nem csupán egy vitaminban gazdag ital, hiszen segíti a szervezetet a vírusok, gombák, baktériumok elpusztításában is.


A fentebb felsoroltak csupán apró részletek, de betartásukkal garantálhatjuk bőrünk épségét, rugalmasságát a fagyos időjárásban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr376928315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása