A falradírozás

 2014.04.10. 11:48

Az elmúlt évszázadokban az épületek falfelületei különböző módon koszolódtak. Ezen tény összefüggött a fűtési rendszerek kialakulásával és működtetésével. A palotákban például nyitott égésterű kandallók biztosították a kellemes hőmérsékletet. A kicsapódó égéstermékek a helyiségekben kerültek, majd a légáramlás miatt a falakon csapódtak le. A tapétázott falakon, épületfizikai adottságok miatt a hőhidas helyeken páralecsapódás alakult ki, mely következtében a falak foltosodtak. A Fertődön található Eszterházy kastély porcelán kályhái már tisztább levegőjű szalonokat eredményeztek.

farladirozas.png
A tapéta díszítésével egy időben merült fel ezen felületek tisztítása is. Az igény kialakulása után nem sok időnek kellett eltelnie, hogy megszülessen az egyszerű és gyors megoldás. Ezzel nem csupán tisztították, de kis mértékben fertőtleníteni is tudták a falfelületeket. A módszer neve a falradírozás volt.

A falradír anyaga sűrűre főzött lisztcsiríz, vagy tésztagyurma volt. Ehhez bizonyos mennyiségű rézgálicot, azaz rézszulfátot adtak. Ez a lépés azért volt fontos, mert ennek az anyagnak csíraölő hatása volt. A penészes tapéta tisztításakor előszeretettel használták, mert penészroncsoló hatása volt.

A falradír előállítása a következőképpen zajlott. Fogtak egy sérülésmentes zománcozott vagy acél lábost, amelybe 1 liter vizet töltöttek. Ehhez körülbelül 6 dkg kristályos rézgálicot kellet hozzáadni. Ezután a vizet elkezdték felforralni, hogy a rézgálic jobban feloldódjon benne. Forralás közben a folyadékhoz hozzákevertek még 1 kg lisztet. Fontos volt, hogy a keveréket csomómentesre készítsék el, hiszen a falradírozás minősége nagyban függőt ezen anyag minőségétől.

A falradírozás lényege, hogy a rugalmas anyagból – melynek használat előtt teljesen ki kell hűlnie – ökölnyi nagyságú darabot kell formálni és a szennyeződésre nyomkodni. Gördülő mozgatással lehet felvinni, rágyúrni a falra úgy, hogy a falradír a tapétáról magába tudja szedni a szennyeződést. A falradír gyurma mindaddig használható, amíg meg nem telítődik a felvett szennyeződéssel, amíg nem hagy nyomot a tapétán.

Ez az anyag kiválóan el tudja távolítani a korom lepedéket, a zsírkréta és golyóstoll szennyeződéseket is.

Ha nincs kedved fél napon keresztül dörzsölni a mosható tapétádat, akkor készíts falradírt és tapasztald meg ezen egyszerű eljárás csodáit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr455985713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása