Az egyik legfontosabb elvárás az órákkal szemben a pontosság. Az időmérőket a szerkezettől és a működés módjától függően két nagy szektorra lehet osztani. Az egyik csoport a hagyományos, rugóval ellátott mechanikus órák csoportja, a másik pedig a kvarcóráké. Pontosság tekintetében nagy különbség van e két említett típus között.

casio_ora.jpg

Egy jobb minőségű mechanikus óra a +/-25 mp-es napi eltérés még megengedett. A nagyon jó Chronometer minősítésű, drága órák esetén is elfogadott a napi -4/+6 mp-es különbség. Kvarcórák esetén a napi 1-havi 30 mp- eltérés még a tűréshatáron belül van. A Citizen és Casio által gyártott rádió vezérelt karórák viszont még a kvarcórák pontosságát is felülmúlják. Lássuk, hogy mit adhat számunkra egy rádiójel vezérelt karóra, ha pontosságról van szó.

A legpontosabb időmérő eszköznek az atomórát tekinthetjük. Ezen szerkezetek pontossága egy lapon sem említhető a kvarcórákkal. Az említett eltéréseket az atomóra 1 millió év alatt ütné csak félre. Kicsit drasztikusan kifejezve elmondható, hogy az atomóra 365 milliószor pontosabban mutatja az időt, mint egy kvarcóra. Viszont el kell mondani, hogy az atomóra sokkal bonyolultabb szerkezet attól, hogy a hétköznapi életben a kezünkön viselhessük, valamint az ára és a mérete sem teszi lehetővé tömeges terjedését. A Casio és Citizen szakemberei azonban megtalálták a megoldást arra, hogy az általuk piacra dobott órák hosszútávon is atompontos maradjon.

Működési elv
Ahogy említettük a kvarcóra napi 1 mp-ees különbséget is mutathat, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy után állítás nélkül egy hónap múlva 30 mp-et, fél év múlva pedig 3 percet is siethet vagy késhet. Egy rádiójel vezérelt óra fél év múlva is pontos még akkor is, ha közben időátállítás is történt. Miként is lehetséges ez? A világ számos pontján működnek atomórák, melyek a jelet egy rádióadó torony segítségével sugározzák. Ezek a jelek 1500 km távolságból is pontosan vehetők. A vételhez szükséges egységet a Casio és Citizen rádiójel vezérelt órákba építik bele. Az ilyen órák maguktól képesek a téli és nyári időszámítás átállítását is elvégezni.

A pontosítás úgy zajlik, hogy az órák naponta egyszer, vagy többször-típustól függően- megadott időben vételi módba kapcsolnak és a beérkező időértékhez igazítják önmagukat. Ha valamilyen okból nem sikerül átkapcsolni magukat, akkor sincs gond, hiszen ezen órák néhány szinkronizálás kihagyása mellett is pontosak tudnak maradni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr195787779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása