Ha egy igazán jó őrző-védő kutyát keresünk, akkor a hazánkban is egyre kedveltebb fajta, a Cane Corso Mastiff, kiváló választás lehet. Ezen kutyafajtát az ókori rómaiaknak köszönhetjük, hiszen egyenesági ősének a római molosszus, vagyis latin nevén "Canis Pugnax" tekinthető. Ezt a fajtát már az ókorban is főleg őrző-védő feladatok ellátására, valamint vadászatra használták. Kiváló tulajdonságait a római légiók katonái is hamar felismerték, így nem csak táboraik őrzésére, hanem harci feladatokra, támadás során az ellenséges csaptok arcvonalának felbomlasztására is használták. Valójában neve is innen ered, vagyis a latin Cohors szóból, ami őrséget, szabadabb fordításban őrt, őrzőt jelent.

canecorso.jpg

Az ókori Itália területén tehát a Cane Corso-k számítottak a legkedveltebb kutya fajtának, hiszen testfelépítésüknek és sokoldalúságuknak köszönhetőn számos dologra használhatták őket, az állatok és személyek őrzésétől, a már említett hadászati feladatokig. Később a római légóknak és a birodalom terjeszkedésének köszönhetően Európa számos területén elterjedt, de igazi hazájának a mai napig Dél-Olaszország számít. A legtisztább vérvonalú példányok manapság is erről a vidékről szerezhetőek be. Persze Cane Corso tenyésztéssel mára szerte a világban rengeteg helyen fogalakoznak, így hazánkban is találhatunk nem egy díjnyertes Cane Corso tenyésztőt. De miért is olyan kedvelt ez a fajta és mik is a legpozitívabb tulajdonságai? Annak ellenére, hogy testfelépítése erős és szikár, mozgása és megjelenése mégsem nehézkes, igazi "atléta termet". Hihetetlen mozgás igénnyel rendelkezik, szóval a kennelben tartást nem igazán tolerálja. Őrző-védő kutyának tényleg kiváló, hiszen az idegenekkel nagyon távolságtartó, viszont gazdáját és családját bármi áron megvédi, ha kell. Temperamentuma ellenére a gyerekeket sem kell félteni tőle, hisze ha tudja, hogy a családhoz tartozik, akkor semmi esetben sem fogja bánta, még akkor sem, ha gyerek állandóan nyüstöli szegényt. Mivel ennyire család és gazda centrikus ezért olyan területek őrzésére nem alkalmas, ahol egyedül maradna, hiszen folyamatosan igényli a gazda törődését és az odafigyelést. A legtöbb őrző-védő kutyához hasonlóan igen intelligens és nagyon könnyen tanul, de idomítani nem igazán lehet, tehát mondjuk az "ül" szóra soha nem fog leülni, bármennyire is próbáljuk erre nevelni, sőt ha erőltetjük, könnyen meg is makacsolhatja magát, ezért sok szakértő kezdő kutyatenyésztőknek nem ajánlja ezt a faját. Családbarát természetének köszönhetően azonban egy nagy telekkel rendelkező családi ház esetén kiváló választás lehet, akitől a gyermekeinket sem kell félteni, de attól sem kell tartanunk, hogy hívatlan vendége törnek ránk este.

Címkék: kutya állat

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr655178022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása