Hogyan épül fel egy mászófal?

 2013.02.26. 09:51

Talán azzal kellene kezdeni, hogy mi is az a mászófal és hogyan is született ez beltéren és kültéren is egyaránt használható műfal, "műszikla". A sziklamászás ugye inkább egy tavasztól őszig űzhető sportág, hiszen télen nem csak hideg van, hanem az időjárási viszontagságoknak köszönhetően a sziklamászás kissé veszélyesebbé is válhat. A sziklamászók azonban megelégelték, hogy télen nem hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, és jött a nagy ötlet, miért nem építünk műfalakat, mondjuk egy üres gyárcsarnokban és akkor télen is edzésben tarthatnánk magunkat. De hogyan is néz ki és hogyan is épül fel egy ilyen mászófal?

maszofalepites.jpg

Az egész minden esetben a helyszín felmérésével indul, hiszen ezen mászófalak fix-re épülnek és bár a későbbiekben lehetőség van egy mászófal átépítésére, de ez plusz pénz és idő. A felmérés része az is, hogy az adott falmászó terem, ahova a fal, vagy a falak készülnek, milyen típusú mását szeretne biztosítani vendégeinek. A falmászásnak ugyanis 3 fajtája van. A gyorsasági mászás esetén értelemszerűen a sebességen van a hangsúly, így egy ilyen fal esetében több, de viszonylag könnyen megmászható útvonalat kell tervezni a mászófalra. Ezt a műfogások típusával és azok elhelyezésével tudjuk befolyásolni. A famászás másik típusa a nehézségi mászás. Itt értelemszerűen nem a sebességen van a hangsúly. hanem hogy olyan útvonalon kelljen meghódítanunk a fal tetejét, mely igazi kihívást jelent számunkra. Kilógó falrészek, nehezebb fokozatú műfogások, ezekkel mind-mind magas nehézségi fokozatú útvonalakat alakíthatunk ki a falon. A falmászás harmadik válfaja pedig az úgynevezett boulderezés, vagyis mikor biztosító kötél nincs és a fal nehézségi szintje is magas, viszont a mászófal magassága maximum pár méter, plusz a fal aljában szivacsokkal tompítják az esést, ha valaki elvétene egy műfogást. Persze a legtöbb terem több típusú mászófallal is rendelkezik, hiszen a lényeg, hogy a kezdők, haladók és persze a profik is találjanak maguknak olyan falat, mely kihívást jelent számukra. Magának a mászófalnak az építése a helyszín és az igények felmérésével indul. Ezután jöhet a tervezés fázisa, ahol a legtöbb kivitelező cég egy 3D-s látványtervben mutatja meg megrendelőjének az elképzelt mászófalat. Ezt követi az építés, ami vasszerkezet felhúzásával indul. Erre a vasszerkezetre kerülnek fel a műfal felületek, amik leggyakrabban OSB lapok. Persze ezekre a műszófal felületekre már előre felszerelik a különböző típusú és formájú műfogásokat és a kampókat, ahova a nehézségi mászásnál a biztosító kötelet be lehet akasztani. Ez így leírva talán egyszerűnek tűnik, azonban egy mászófal építése nagy szakmai tudást és tapasztalatot igényel és persze engedélyhez kötött az ilyen típusú szolgáltatás nyújtása.

Címkék: sport szórakozás falmászás

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr165104660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása