Ajakápolás házilag

 2013.10.09. 16:01

Télen a szeles idő könnyen kiszáríthatja, cserepessé, repedezetté teheti az ajkainkat. Ez kellemetlen érzést és nem túl esztétikus látványt fog eredményezni. Sokan a stressz miatt harapdálják a szájukat, ami miatt sebek keletkeznek, rosszabb esetben fertőzést lehet elkapni. Az ajkakban nem találhatóak faggyúmirigyek, ezért fokozottan ügyelni kell a hidratálásra, ápolásra. A különféle, boltban kapható termékek mellett, vagy helyett, otthon is könnyen tudunk ajakápolót készíteni.

ajakapolas.jpg

Először is vegyük végig, hogy mi miatt cserepesedhet ki a száj. Említettük az őszi és téli szeles időjárást. A legtöbben erre fogják, hogy emiatt repedezettek az ajkaikat. Kevésbé ismert tény, hogy a dohányzás, a kiszáradás és nyáron a túl sok napozás is ilyen tünetekhez vezethetnek. A túlzott tea-és kávéfogyasztás pedig elszíneződést okozhatnak. Ezeket a tüneteket hámlasztással lehet orvosolni. Ugyanúgy zajlik az ajkak hámlasztása, mint az arcbőré. Hámlasztás során eltávolítjuk a felső elhalt hámréteget, ezáltal dúsabbnak, teltebbnek látszanak és egészségesebbé válnak az ajkak. És hogyan lehet házilag hámlasztani és ápolni az ajkakat? A kristálycukorra tekinthetünk természetes csiszolóanyagként. Könnyedén eltávolítja az elhalt hámsejteket az ajak felszínéről. Tegyünk egy tálkába egy kevés cukrot, majd annyi mézet, hogy ellepje a „csiszolóanyagot”. -A méz egyébként nagyon sok kozmetikumban szerepel összetevőként, ami nem véletlen, hiszen rendkívül jól funkcionál hidratálóanyagként. - Ezt a keveréket felkenés után hagyni kell egy percig hatni. A hatóidő letelte után nedves ruhával kell letörölni az anyagot és ezt megismételni pár napon keresztül minden este. Az ajakápolás házi praktikáinak kelléktárába lehet sorolni a fogkefét is. Egészen pontosan hogyan is alkalmazhatjuk? Jó vastagon be kell kenni az ajkakat hidratálókrémmel -akár mézzel is- majd a fogkefével körkörös mozdulatokkal gyengéden- ügyelve arra hogy ne sértsük fel az ajkakat- bele kell masszírozni a hidratálót az ajakba. A fogkefe segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, a hidratáló pedig puhává varázsolja az ajkakat. A kezelés után nedves ruhával kell áttörölni a kezelt felületet. A szódabikarbóna és víz keveréke is jótékony hatással bír. Elegyítsünk szódabikarbónát vízzel, olyan arányban, hogy krémes állagú készítményt kapjunk. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk az ajkakba, majd hagyjuk hatni egy pár percig. Néhány perc elteltével -ahogyan az előző két praktika esetében is- nedves ruhával töröljük át. Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna nem funkcionál hidratálóanyagként, ezért ha ezt a módszert választjuk mindenképpen alkalmazzunk valamilyen hidratáló balzsamot a kezelés végén. A legjobb amivel cserepes ajkainkat kezelhetjük az a citromlé, a ricinusolaj és a glicerin keveréke. Egy evőkanál citromléhez, ugyanannyi ricinusolajat és egy csepp glicerint kell keverni. Kenjük be az ajkainkat vastagon ezzel a készítménnyel, majd hagyjuk hatni egy egész éjszakán át. Másnap reggel nedves ruhával kell áttörölni az ajkakat. A túlzott boltban vásárolható ajakbalzsam használat nem tesz jót, hiszen egy idő elteltével az ajkak hozzászoknak, „függővé válnak” és hamarabb száradnak ki. Ezért érdemes a napi kenegetések számát még idejében mérsékelni 2-3 alkalomra, vagy egyszerűen alkalmazni az előbbi trükköket pár napon. Az eredmény látványos lesz.

Címkék: bőr divat egészség szépség

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr465530253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása