A természet közelsége iránti vágy egyre inkább felszínre tör bennünk minél jobban távolodunk attól, minél inkább urbanizálódik világunk. Ezért, van hogy egyre többen választanak fából készült bútorokat és nyílászárókat, hiszen ezek olyan természetes hatással bírnak, amire egy "műanyag világban" alapvetően szükségünk van. Sokan, akik a szerencsésebbek közé tartoznak és egy családházban élhetnek, amelyhez még nagyobb méretű kert is tartozik, erre a talpalatnyi zöld területre próbálnak menekülni a szürke hétköznapok elől. A felgyorsult életet élő, városi emberek számára a kertészkedés igazi felpezsdülést jelenthet. Saját magam megtermeszteni a zöldségeket és a fűszernövényeket, megmetszeni a kertben található fákat és gondozni a szép, zöld gyepünket.

gyepteglalefektetes.jpg

Gondozni, ezen van a hangsúly. A szép zöld gyep megtartása azonban nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Nem csak a gazokkal kell megküzdenünk, hanem az erős napfény miatt, vagy a nem megfelelő öntözés miatt kialakuló kiégett foltokkal is. De akkor mi lenne a megoldás? Semmiféleképpen sem az, hogy néhány évente felszántjuk és újravettjük udvarunkat. Ez még akkor sem a leghatékonyabb megoldás, ha sikerül megtalálnunk a legjobb minőségű fűmagot, hiszen a fűmag elvetése utáni 1-2 hónap igen kritikus és ha nem megfelelően gondozzuk a zsenge fűszálakat, akkor a gazok újból megjelenhetnek és persze a fű sem biztos, hogy egyenletes sűrűséggel borítja majd be az egész kertet. Ha valóban a leghatékonyabb megoldást szeretnénk választani, mely garantáltan ragyogó, gazmentes gyepet eredményez majd, akkor a legjobban a gyeptégláról való füvesítéssel járunk. Persze sokan gondolhatják, hogy ez csak pénzkidobás, hiszen a gyeptéglás füvesítés jóval drágább, mintha mi magunk vetnénk el a fűmagot. Hosszútávon azonban a plusz költségek megtérülhetnek, hiszen egy gyeptégla minősége garantált, így nem kell néhány évente a kihalt foltokat újrafüvesíteni és persze gyomirtóra sem kell költenünk. Gyeptéglát ráadásul a tél kivételével az év bármely szakában telepíthetünk, míg a fűmagról való füvesítés csak április, május, valamint szeptember magasságában ajánlott, hiszen a zsenge fűmagoknak esetén sem a hideg, sem a túlzott meleg nem tesz jót. Gyeptégla esetén ilyen probléma már nem áll fenn, hiszen ezek már túlestek egy 10-12 hónapos előnevelés, melyet olyan szakemberek végeznek, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek és pontosan tudják, hogy milyen fűmagok, milyen mértékű keverékét kell használni ahhoz, hogy a legjobb minőségű gyeptéglát kapjuk. A jó minőségű gyeptéglák esetén ráadásul a gyom megjelenése is ki van zárva, hiszen a fűszálak olyan sűrűek és gyökérzetük egy olyan összetett szövevény alkot, melyen keresztül a gyomnövények nem képesek átnőni. Az előnevelt gyep ráadásul már átesett egy gyommentesítési eljáráson, tehát valóban gyommentes gyephez juthatunk. Ráadásul a gyeptéglák lefektetése sem jár akkora macerával, mint az sokan gondolnák és a szép, ragyogó, gyommentes, zöld gyep garantált.

Címkék: kert gyep gyeptégla

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr855397364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása