Egy laikus megközelítése a világítótestek témakörében, a következő lehet: működjön és világítson. Akinek némi esztétikai érzékkel is párosul az igény, valamelyest szín- és formavilágban törekszik majd az otthonával harmonizáló darabot kiválasztani. A szakember egyszerre több lényegi dolgot is mérlegel egy típus kiválasztásakor. Például, az adott helyiség milyen tevékenységek köré szerveződik - lazítás, munka, szórakozás, evés-ivás, alvás, vásárlás -. Ezen kívül, mennyi természetes fényt fogad be a nap több szakaszára lebontva, a tevékenység aktivitásával összefüggésben - például egy éjszakai bár, vagy szórakozóhely kizárólag az esti, éjszakai és hajnali órákban üzemel, tehát a természetes fény semmilyen formában sincs jelen a helyiségben, így a mesterséges fényforrások intenzitásának biztosítására nagyobb hangsúlyt kell fektetni -. Továbbá lényeges az is, hogy milyen tájolású az épület, és a természetes fényt mennyire tudja felhasználni, és milyen mértékben szükséges kiegészíteni mesterséges fénytestekkel a látási viszonyok tökéletes biztosítása érdekében.

lámpaernyő.JPG

Az energiatakarékosság és a teljesítmény sem elhanyagolható szempont, valamint a fény színe, káprázása, és az adott tárgyak érvényesülése az adott fény megvilágításában. Mérlegelni kell azt is, hol van szükség kizárólag általános világításra, és hol fontos kiegészítésképp helyi megvilágítást szolgáló falikarokat, lámapesteket beiktatni, esetleg hangulatvilágításképp különleges fényforrásokat – melyek lehetnek álmennyezeti, Led-es, és fényerősségszabályzóval ellátott világító eszközök, amiket gyertyával, mécsesekkel ki lehet egészíteni a hangulat fokozásaképpen -.A lámpaernyő formáját is bizonyos szempontok szerint érdemes megválasztani. Majdnem minden geometriai alakzat alapjául szolgálhat egy lámpaernyő vázának. Lehet henger, gömb, kúp, szögletes, trapéz és egyedileg tervezett alakzatok is –mint az ún. „hagyma” és „szoknya” alakzat -. A függőlámpák jellemző alakzatai a gömb, trapéz és a henger. Állólámpák tipikus formái a kúp, szoknya és hagyma alakzat, de ebben többféle kínálat is mutatkozik. Ezek anyaga többféle lehet, a leglényegesebb szempont, hogy hőálló, fürdőszobai lámpák esetében pedig vízálló, kültéri lámpák esetében pedig fagyálló tulajdonságú is legyen. Ha nem is maga a külső borítás rendelkezik hő-és lángálló tulajdonságokkal, a gyártónak biztosítania kell az anyag és a fényforrás közt egy olyan bevonatot, ami meggátolja az anyag meggyulladását. A külső borítás lehet selyem, vászon, festett üveg, raffia, pergamen, műanyag, rizspapír, marhahólyag, parafa, organza, vászon és papír anyagú. Mindegyik egy másfajta stílust közvetít, és másfajta ízlésű környezetbe tud igazán érvényesülni, illetve tisztítás szempontjából is más elvárásoknak kell megfelelni. Valamelyik érzékenyebb, sérülékenyebb, kizárólag portalanítást igényel, valamelyik pedig tökéletesen mosható. Lényeges ezen tulajdonságokkal szembenézni választás előtt, hogy mennyire könnyen piszkolódó helyen kívánjuk majd tartani. Egy vendéglátó egységbe például az étkező asztalokra helyezett hangulatlámpák műanyagból, vagy üvegből készítettek legyenek, amiket könnyebb tisztítani, mivel napi szinten ki vannak téve a koszolódás veszélyének.

Címkék: lámpaernyő egyedi lámpaernyő lámpaernyő készítés

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr134741623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása