Ha egy új kanapét szeretnék otthonomba, akkor jogosan merül föl a kérdés, hogy vajon milyen kritériumok alapján válasszak, hogy végül a legjobb döntést hozzam, hiszen az ember egy ilyen bútorral legalább 8-10 évre tervez, így nem árt a legmegfelelőbbet választani. Kezdjük az ülőbútor funkciójával. Ha mondjuk a kanapét alvásra is szeretném használni, esetleg vendégágyként is, akkor nem csak hogy kihúzhatónak kell lenni, de a fekvő felület mérete is sokat számít. Az sem árt ha ez a fekvő felület sík, hiszen gondolnunk kell gerincünkre is, a jó fekvőfelület ugyanis igazodik testünk vonalaihoz. A legjobb és egyben legkényelmesebb megoldás a rugós fekvőfelület, mely esetben a szivacs merevítésnek köszönhetően még időtálló is lesz a bútor. Ha ilyen ülőgarnitúrát választunk, akkor figyeljünk arra, hogy az rendelkezzen ágyneműtartóval is. Az is lehet hogy kanapénkon fekve szeretünk tévézni, de ehhez nem akarjuk azt minden alkalommal kihúzni, csak egyszerűen elgyújtóznánk rajta. Ilyen esetben fontos, hogy a karfa megfelelő méretű és persze párnázott legyen.

Ha a funkció és az elvárt praktikus tulajdonságok alapján már kezd körvonalazódni az elképzelés, akkor jöhet a következő lépés, a bútorszövet. Az alapanyagot jobb az alapján kiválasztani, hogy a bútor milyen igénybevételnek lesz kitéve. Kisgyermekes családok esetében elkerülhetetlen, hogy az ülőgarnitúrára ne kerüljön ital, étel vagy bármilyen egyéb szennyeződés. Ilyen esetben a szennyeződést jól tűrő vagy szennytaszító anyagot válasszunk, ezt könnyebb lesz tisztán tartani. Ahol a családban macska van ott nem árt elgondolkodni a mikroszálas anyagok használatán, ebbe ugyanis biztos hogy nem tudja majd beleakasztani a körmét házi kedvencünk. Ha a szövet alapanyagát kiválasztottuk, akkor jöhet a szín, esetleg mintázat. Nyugodtan engedjük szabadjára fantáziánkat, de próbáljunk a harmóniára törekedni és hasonló vagy komplementer (vagyis kiegészítő) színekben gondolkodni. Élénk piros szőnyeg mellé nem nagyon illik mondjuk egy kék kárpittal bevont kanapé, vagy a lila tapéta előtt furán nézhet ki egy narancssárga ülőgarnitúra. Ám nem csak a színekkel, hanem a mintákkal is csínján kell bánni. Ha van egy minta, vagy motívum mondjuk a tapétán vagy a függönyön, mely nagyon domináns, akkor ehhez kell igazodnunk és az ülőgarnitúrára is olyan szövetet válasszunk, mely hasonló mintázatú, vagy maradjunk inkább az egyszínű megoldásnál. Mikor a funkció, szín és anyag összeállt a fejünkben, akkor már csak a méretek maradtak hátra. Az ilyen tényezőket azonban, mint a kanapé mérete, vagy hogy milyen összeállítású ülőgarnitúrát válasszunk (1-2-3-as, 1-1-3-as, sarok vagy U-alakú ülőgarnitúra) a legtöbbször a szoba mérete, illetve annak kialakítása, elrendezése határozza meg. Nagyjából ezek azok a tényezők melyeket mérlegelnünk kell és ha az álom ülőgarnitúra képe összeállt, akkor már csak meg kell azt találnunk a hazai bútorkínálat végeláthatatlan tengerében.

Címkék: bútor lakberendezés ülőgarnitúra

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr884557285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása