Az elmúlt egy, másfél évtizedben hazákba is elért a Nyugat Európában és a tengerentúlon már vagy 50 éve feszegetett dohányzás prevenciós kérdéskör. Évszázadokon keresztül senkit nem érdekelt, hogy ki mennyit füstöl és hogy ezzel mennyire teszi tönkre saját szervezetét. Persze amióta divatossá vált az egészséges életvitel (update, zumba fitness és hasonló a sznobok pénztárcáját megcélzó őrület), azóta a füstölgő dohányrúd is célponttá vált. Mondjuk ha belegondolunk mennyi káros anyag jut szervezetünkbe nap mint nap akaratunk ellenére is a levegőből, ételeinkből vagy éppen az általunk használt elektromos eszközökből, akkor kicsit álszentnek tűnhet a dolog. Mindegy, a lényeg a dohányzás visszaszorítása, elsősorban a nem dohányzók érdekeinek védelmére hivatkozva, mely egyre égetőbb kérdéssé válik hazánkban is. Egyesek úgy vélik, hogy mint minden függőségről, a dohányzásról is csak akarat kérdése leszokni. Mások azonban a különböző segédeszközökben látják a megoldást: a nikotinos rágó, nikotinos tapasz, vagy éppen az elektromos cigaretta, melyet azonban nem feltétlenül sorolhatunk ezen eszközök közé. Hogy miért?

Nos a világon még sehol nem ismerte el egyetlen hivatalos egészségügyi szervezet sem, hogy az elektromos cigaretta tényleg segítene a leszokásban, de ha jobban belegondolunk ennek nem is ez a célja. Nem ez volt az alapvető koncepció, mikor a kínaiak piacra dobták. A cél az volt, hogy kínáljanak a dohányosoknak egy valamivel egészségesebb alternatívát, aminek használatával nem kell teljesen lemondaniuk ezen szenvedélyükről. És a hangsúly itt azon van, hogy valamivel egészségesebb alternatívát. Mert az elektromos cigi sem egészséges, sőt ez is tartalmaz egy csomó káros anyagot, csak valamivel kevesebbet, mint a hagyományos cigaretta. A normál cigi esetében ugyanis több száz, az emberi szervezetre nézve fokozottan veszélyes, anyag szabadul fel az égés során, de csak az égés során. Magyarul, ha megennél egy szál cigarettát, akkor az nem lenne olyan káros mintha elszívnád, persze biztos nem tenne jót az emésztőrendszerednek. Ezzel a példával csak azt akartam érzékeltetni, hogy a cigi okozta egészségkárosodás az égés során felszabaduló anyagoknak köszönhet. Az elektromos cigi esetében azonban nincs égés, hanem az úgynevezett e-liquid, amely azért szintén tartalmaz káros anyagokat, inhalálása történik. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért tesznek egyáltalán káros anyagot ebbe az e-liqudbe. Egyrészről ugye ott a nikotin, ami káros, viszont ha nem teszik bele, akkor miért várnák el a dohányostól, hogy átálljon erre a megoldásra, mikor ezzel nem tudja kielégíteni a nikotin függőségét, hiszen mint ismeretes a nikotin erősen addiktív szer, tehát ez okozza a függőséget. Azonban nem csak a nikotin az egyetlen káros anyag, amit magában rejthet egy elektromos cigaretta. Az e-liquidben található még propilén-glikolt, különböző növényi glicerinek és aromák, olyan dolgok melyek segítik ezen anyag porlasztását vagy éppen élvezetesebbé teszik a dohányos számára az eszköz használtat különleges ízükkel, illatukkal. Persze ezekről nem lehet azonnal kijelenteni hogy veszélyesek, mivel azonban ilyen formában csak néhány éve használják őket, ezért nem ismert hogy hosszútávon milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre. A lényeg, hogy az elektromos cigarettának is vannak támogató és ellenzői is. Olyanok is akadnak, akik azt állítják, hogy ennek segítségével szoktak le és olyanok is akik bár kipróbálták, mégis maradtak inkább a hagyományos ciginél. Mondjuk ha valaki erős dohányos és elhatározta, jó lenne leszokni, de úgy gondolja saját erejéből ez nem sikerülne, akkor neki talán érdemes lehet tenni vele egy próbát, hiszen ma már annyi elektromos cigarettát árusító webáruház van, mint égen csillag.

Címkék: dohányzás egészség leszokás

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr834491137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása