Babzsákfotel házilag

 2013.01.08. 16:03

A babzsák fotelek napjainkban egyre népszerűbbek és persze nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek körében is, ami érthető, hiszen hihetetlen kényelmesek és a különböző tarka-barka mintázatú vásznaikkal elég egyedi hangulatot varázsolhatnak az otthonunkba. Egyetlen baj van csupán velük, ez pedig az áruk, mert egy nagyobb méretű babzsákfotel egy plusz külső huzattal több tízezer forintba is kerülhet. Ha számunkra ez az ár túl borsos, viszont nem szeretnénk lemondani egy ilyen bútor nyújtotta kényelemről, akkor akár mi magunk is elkészíthetjük azt, házilag és így csak a töltőanyagot kell majd megvásárolnunk, amit azonban pár ezer forintból meg is úszhatunk.

babzsakfotel.jpgDe mire is lesz szükségünk a házilag készített babzsákfotelünkhöz? A legfontosabb nyilván az alapanyag, ami a belső zsákhoz egy vékony vászon lesz (kb.: 130cm x 5m), míg a külső huzathoz egy vastagabb vászon (kb.: 130cm x 5m). Ezeken túl szükségünk lesz még egy varrógépre, tűre, cérnára, mérőszalagra, na és persze egy szabásmintára. Babzsákfotel szabásmintából számtalan változatot találhatunk az interneten és értelemszerűen az eltérő mintákból más-más fajta babzsák állítható össze, de nézzük most a legegyszerűbb változatot egy 4 cikkből álló közepes méretű fotelt. Ennél a variációnál egy-egy cikknek úgy kell kinéznie, mint egy deltoid, aminek az oldalait egy félkörív minta segítségével lekerekítjük. Mind a vékony, mind a vastagabb vászonból kivágunk 4-4 ilyen "íves sarkú" deltoidot, ami ha jobban belegondolunk már nem is deltoid, de ne akadjunk fenn ilyen apró részleteken. Szóval először fogjuk a vékonyabb vászon cikkeket és varjuk össze őket úgy, hogy 2 cm-et ráhagyunk az anyagból belül a varratnak. Fontos, hogy ne varjuk teljesen körbe a bélést, hanem alul hagyjunk egy kb. 20-25 cm rést, hiszen ezen keresztül tudjuk majd bele tölteni a bélésbe a polisztirol gyöngyöket, kb. olyan 2/3 részig, mert ha túl töltjük, akkor nem lesz kényelmes fotelünk. Ha nagyon előrelátóak vagyunk akkor a feltöltés után sem varjuk egyszerűen össze azt a rést, hanem egy zipzárt varrunk rá, hogyha később majd újra kell tölteni gyöngyökkel a fotelt (mert ezek sajnos idővel összeesnek), akkor nem kell megbontani a varratot, csak kizipzározzuk és mehet is bele a töltőanyag. Ha a belső zsák megvan, akkor jöhet a külső huzat. A négy vastagabb vászonból kivágott rész kell összevarrnunk, de erősebb varrással, mint a belsőt, hiszen ez komolyabb igénybevételnek lesz kitéve. Itt is hagynunk kell egy nagyobb rést két "deltoid forma" alsó részének érintkezésénél, ahova szintén zipzár kerül, hiszen így a belső zsákot könnyű lesz kivenni a külső huzatból, ha ki akarjuk azt mosni, mármint a külsőt, nem a belsőt. Amikor összeállítjuk a fotelt, akkor próbáljunk meg figyelni arra, hogy a töltőanyagot megfelelően oszlassuk el benne, hogy jó legyen a fotel magassága, amit a "deltoid formák" rövidebb oldalának hossza határoz meg. Ha ezzel megvagyunk már huppanhatunk is bele vadonatúj babzsákunkba és dicsekedhetünk a barátoknak és ismerősöknek, hogy az hihetetlenül kényelmes sarok ott a szobában a mi két kezünk munkája.

Címkék: bútor lakberendezés kényelem babzsák

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr194998071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása