Ha valaki egy már meglévő ingatlanba szeretne kandallót magának, ahol előtte a fűtést egy vízteres gáz, vagy vegyes tüzelésű kazán oldotta meg, akkor értelemszerűen egy vízteres kandallóbetét beépítésével járhat a legjobban. Új építésű házak esetén azonban egyre többen döntenek inkább a légfűtéses kandallók mellett. Ennek egyik oka, hogy az olyan hő leadó elemek, mint a radiátorok, elég sok hasznos falfelületet foglalnak le, ahova bútorokat például már nem tehetünk. Emellett a vízteres hálózat kiépítése is jelentősen meg tudja növelni az építési költségeket.

legfuteses_kandallo.jpg

Persze, ha felület fűtést, tehát fal, vagy padlófűtést használunk, akkor nem lesznek olyan hő leadó emelek, melyek helyet foglalnának, azonban az ilyen rendszerek még költségesebbek. Persze egy légfűtéses kandalló esetén is szükség lesz olyan rendszer kiépítésére, mely képes elszállítani a meleg levegőt a kandallótól a szomszédos helyiségekbe, Az ilyen meleg levegő csatornák azonban nagyon könnyen elrejthetők a falakban és csupán egy-egy szellőzőrács fog árulkodni ezek létéről. Ha a légfűtéses kandalló tűztér köré egy konvekciós burkolat is kerül, akkor pedig a rendszer még hatékonyabbá tehető. Az ilyen légfűtéses, konvekciós burkolatok úgy néznek ki, hogy a kandalló tűztér köré kerül egy külön burkolat. Ezen burkolat és a légfűtéses kandalló tűzterének fala között egy néhány centis légrés marad, így a tűztér felmelegedett fala az ebben a légrésben található levegőt melegíti majd. Mivel a meleg levegő felfelé szál, ezért a konvekciós burkolat tetején elhelyezett kivezető nyíláson át ezt a meleg levegőt a csatornákon át könnyen elvezethetjük. Közben a felszálló meleg levegő helyére a kandalló tűztere alatti bevezető nyíláson át hidegebb levegő áramlik be, melyet a tűztér felmelegít, így az szintén kivezető konvekciós nyíláson át távozik. A légcsatorna megfelelő dőlésszöge mellett ezen meleg levegőt akár 5-6 méteres távolságra is elvezethetjük. Ha ennél távolabbra szeretnénk elvezetni a légfűtéses kandalló által előállított meleg levegőt, akkor szükség lesz ventilátorok csatornába való beiktatására. Látszik tehát, hogy megfelelően csatornázott és kellő teljesítménnyel rendelkező légfűtéses kandalló kiváló lehet egy nagyobb ingatlan elsődleges fűtési rendszereként is. Ráadásul a légfűtéses kandallók nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban képesek felfűteni a lakást, hiszen annak levegőjét közvetlenül melegítik, ellentétben a vízteres rendszerekkel. Azonban a légfűtéses kandallók egyik hátránya is ebből fakad, vagyis hogy a vízteres rendszerekkel ellentétben nem alkalmasak arra, hogy segítségükkel a lakás használati meleg vizét is előállítsuk. Persze ennek ellenére a legtöbben még mindig abban az esetben választanak légfűtéses kandallót, ha egy kisebb ingatlan felfűtése a cél és sokszor levegő elvezető csatornákat sem építenek ki, csupán a kandallót az épület központi helyére telepítik, így az sugárzási tartományban leadott hőjével képes a lakást kellő hatékonysággal felfűteni. Persze ehhez fontos, hogy a lakás nagyjából egy légterű legyen és nem legyen túl sok elzárt helyiség.

Címkék: lakberendezés fűtés kandalló

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr355659382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása