Sokan vélik úgy, hogy sajnos hazánkban a helyzet a foglalkoztatás és a megélhetés terén az utóbbi években annyira kilátástalanná vált, hogy lehet jobban járnak, ha inkább külföldön próbálnak szerencsét. Az úti cél változatos képet mutat és ma már jó néhányan vannak, akik az Unión kívüli országokat céloznak meg. Amikor valaki eldönti, hogy ideiglenesen is, de külföldön folytatja életét, akkor számos kérdés merül fel benne. Hogyan és hol fogok munkát találni, sikerül-e a szakmámban elhelyezkedni, hogyan találok majd szállást, és még sorolhatnám. Ilyenkor azonban az egyik legsarkalatosabb kérdés mindig a nyelvtudás szükségessége. Biztos mindenki hallott már történeteket olyanokról, akik nulla nyelvtudással vágtak bele egy ilyen kalandba, azonban ezek a történetetek szinte soha nem sikersztoriként zárulnak. Persze az, hogy egy adott állás betöltéséhez mekkora nyelvismeret szükséges, az nagyban függ a munkától. Itt nem is fontos kitérni a komolyabb beosztásokra, hiszen honfitársaink általában nem marketing igazgatónak, vagy értékesítési vezetőnek mennek ki Angliába, vagy Németországba.

kulfoldimunkanyelvtudas.jpg

Az esetek nagy részében valamilyen segéd, vagy szakmunka jöhet csak szóba, de alacsonyabb presztizsük ellenére ezeknél is szükséges azért némi nyelvismeret. Ez főleg a szakmunkásokra igaz, hiszen egy építőipari szakmunkásnak folyamatosan kommunikálni kell munkatársaival, vagy egy pincérnek a vendégekkel, így az ilyen munkakörök betöltése esetén egy középfokú nyelvtudás igen előnyös lehet. Vannak azonban olyan állások, ahol ennél kevesebb nyelvismerettel is elboldogulhatunk. Egy mezőgazdasági munkás, esetleg egy takarító munkája nem a egész napos trécselésről szól, de persze egy ilyen állás megpályázása esetén sem árthat, ha legalább alap szinten beszéljük az adott nyelvet, ha a napi kommunikációhoz szükséges nyelvtudás a birtokunkban van. Azonban vannak akinknél sajnos ez az alap nyelvtudás is hiányzik, így inkább bele sem mernek vágni egy külföldi állás megpályázásába, pedig egy ilyen alap nyelvtudást már viszonylag gyorsan és egész könnyedén összeszedhetünk. Ennek ma már nem csak a nyelviskolai, tantermi oktatás az egyetlen módja, de persze ilyen tanfolyamok is akadnak szép számmal, ám ha ennél egy olcsóbb megoldást szeretnénk akkor ott vannak az online nyelvtanulási formák. Vannak önként szerveződő online nyelvcsoportok is, melyek teljesen ingyenesek, de sok esetben nem olyan hatékonyak, mint a tantermi oktatás. A másik megoldás, ha egy nyelvoktató szoftverre bízzuk magunkat. Ezen számítógépes programok közül az egyik legismertebb a Rosetta Stone, mely számtalan nyelven elérhető oktatói csomaggal hozzáférhető már az interneten. Az illusztrációként szolgáló képekkel és a megfelelő kiejtést segítő audio anyagokkal bárki könnyedén egymaga is elsajátíthatja az alapokat. Ha tehát külföldön szeretnénk munkát vállalni és az egyetlen dolog ami visszatart minket csupán a nem megfelelő nyelvismeret, akkor a helyett hogy feladjuk álmainkat inkább a nyelvtanulásba vessük bele magunkat.

Címkék: munka külföld külföldi munka német munka

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr114926708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása