Alternatív fűtési megoldások

 2012.06.27. 16:35

Ki ne képzelte volna már el maga elé, ahogy egy fagyos téli estén bekuporodik a kályha elé egy forró bögre kakaóval a kezében egy halk esti tévéműsor előtt a családdal, vagy kedvesével? Mindamellett, hogy hatását tekintve meghitté teszi az otthont, nagyon sok előnyt tulajdoníthatunk a cserépkályhának az elképzeltek romantikáján túlmutatva. A hidegben az ember legyen találékony és kreatív! Ne bízza a véletlenre az időjárás kiszámíthatatlansága miatt jó közérzetének biztosítását! A mai világunkban jobb, ha több lábon állunk, akár a fűtési technikákra is értve. A gáz drága mulatság, és azért is fizetnünk kell télen, hogy fázzunk. Lassabban forr fel a leves, a teavíz, ami miatt nem véletlenül terjedtek el olyan legendák, hogy hígítják a gázt. A magyarok 63%-a ennek ellenére mégis gázzal fűt. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel is, hogy a világ energiakészlete 30 évre elegendő, tehát valamely más megoldásban kell gondolkodnunk, ami nekünk és környezetünknek is megfelelőbb…

Érdemes elgondolkodnunk olyan fűtési alternatívákon is, melyek költséghatékonyak, saját magunk szabályozása alatt állnak, a fűtés feltételeit biztosítani tudjuk a fűtésszolgáltatók működésétől függetlenül. A varázsszavak: cserépkályha, kandalló! Használatához némi tüzelőanyag (fűtésre SZÁRAZ! keményfa az ideális, mivel kevés a hamujuk, fűtőértékük magasabb; ilyen lehet bükkfa, tölgyfa, akácfa, kőrisfa, égerfa és a gyümölcsfák), pirotechnikai érzék és egy kis háttértudás szükségeltetik.

birocsempe-4c6cf586888bf.jpg

A cserépkályhák nagy tömegük miatt nem mindenhova építhetők be. Statikus véleményét érdemes kikérnünk abban az esetben, ha házunk pincével is rendelkezik. A cserépkályhának van egy építési szabályzata. Ennek van egy pontja, amiben az van, hogy a cserépkályhát faltól 10 cm re kell felépíteni. A legideálisabb, ha szigetszerűen nyúlik lakóterünkbe centrálisan úgy, hogy közvetlen rálátást biztosítson a legtöbb ülő bútorzata felől, hogy mindenki gyönyörködhessen a tűz látványában és élvezhesse a szétáradó meleget minél közvetlenebb módon. Sokan design szempontjából rettegnek az ódivatú külsőtől, pedig ha a kályhacsempe - mely lehet öntött, vagy préselt - méretét, színét és formáját jól határozzuk meg, jól fog idomulni egy modernebb hangulatú otthonban is. Manapság a régies külső XXI. századi elemekkel történő ékesítése nem ismer határokat. Erre jó példaként szolgál a Swarovski kristályokkal kirakott kályha. De természetesen maradhatunk a klasszikus, rusztikus, szecessziós, minimalista és népies vonalnál is. Jó tanácsként hadd jegyezzem meg, a kályha külső borítását a béléssel harmóniában válasszuk meg! Ha belül cserép van, kívülre márvány, vagy pala mellett döntsünk.

Cserépkályha vagy kandalló?

A felépítésbeli különbségek mellett a legfőbb szempont, amit meg kell vizsgálnunk, hogy milyen gyakran vennénk igénybe. Ha teljes vagy pótfűtésre használnánk, a cserépkályhát ajánlom, mely bár lassabban melegszik fel, de tovább tartja meg a meleget. A befűtendő helyiséggel méretarányos kályhát válasszunk azzal számolva, hogy egy kályhacsempe 1 légköbmétert fűt be hagyományos épület esetén. Ha csak esténként, lefekvés előtt néhány órára üzemeltetnénk, akkor a kandalló az ideálisabb döntés, mely azonnal leadja a hőt.

Címkék: cserépkályha kályhacsempe

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr544615037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása