Kezdjük talán azzal, hogy hogyan is keletkezik egy igazgyöngy. Azt bizonyára sokan tudják, hogy az ilyen drágakövek a gyöngykagylók belsejében jönnek létre, mégpedig a kagylók immunrendszerének köszönhetően. Amikor ugyanis valamilyen szennyeződés kerül a kagyló belsejébe, az állat szervezete, hogy megvédje a fertőzéstő a lágy szöveteket egy védő anyaggal vonja be a szennyeződést. Ez a kis kalcium karbonát tartalmú mag, melynek belsejében maga a szennyeződés található, kezd el apránként növekedni és évek alatt végül egy tökéletes gömbbé, igazgyöngyé alakul. Mivel az igagyöngyben sokkal több szerves anyag található, mint más drágakövekben, melyek főleg szilikát félékből állnak, így az ilyen ékszer tisztán tartása is más módszert követel.

 

Na akkor, pestiesen mondva, csapjunk is a lecsóba és lássuk hogyan tisztítsuk meg gyöngyből készült ékszereinket, hogy azok mindig csodásan ragyogjanak és kárt se tegyünk ebben a különleges kiegészítőben. Mint minden, amit használ az ember, sajnos az ékszerek is koszolódnak és mivel folyamatosan érintkeznek az ember bőrével, mely a szennyeződések elsődleges forrása. A faggyúmirigyek váladéka, ha rákerül az ékszer felszínére, akkor azon könnyebben megtapad a por. Ezt a legtöbb ékszer esetén egyszerűen le tudjuk mosni vízzel, de ez egy igazgyöngy esetében eszünkbe se jusson. A probléma, hogy a csapvízben, esetleg a szénsavmenetes ásványvízben vagy bármilyen hiper-szuper ionizált löttyben ugyanis lehetnek olyan anyagok vagy adalékok, melyek kioldhatják a gyöngy héjában található kalciumot, ez pedig idővel megtöri majd a gyöngy felszínét, barázdák képződnek rajta és elvész az a ragyogás, ami a gyöngy lényege. A megoldás sokkal prózaibb, mint azt gondolnánk. ESŐVÍZ! Persze ez sem tiszta 100 %-ig, de még mindig kisebb az esély, hogy olyan anyagot rejtsen magában, mely tönkre teszi drága ékszerünket. Szóval gyűjtsünk össze vagy 1 literrel az esővízből, ám sem ebben csutakolhatjuk csak úgy meg igazgyöngyeinket, ugyanis van még egy adalék, mely szükséges a sikerhez. Ez pedig a faszén. Fél liter esővízben oldjuk fel körülbelül 1 deka kiégetett faszenet, majd miután megfelelően elkevertük a nem éppen bizalomgerjesztő oldatot, helyezzük azt a tűzhelyre és forraljuk fel. Ha felforrt levesszük a tűzhelyről és beletesszük gyöngyékszereinket. Addig hagyjuk állni benne, míg a víz ki nem hűl, majd vegyük ki és mossuk le róla a szenet, mert hát ez sem túl esztétikus, viszont ezt csak esővízzel csináljuk. Tudom, hogy ez a folyamat elég macerás, de sajnos erre van szüksége, ha szeretnénk hogy mondjuk igazgyöngyből készült nyakláncunk sokáig megőrizzék azt a ragyogást, amibe annak idején beleszerettünk.

Címkék: ékszer gyöngy ékszer igazgyöngy ékszer igazgyöngy tisztán tartása

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr264476285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása