Azért van szükség a vérplazmára, hogy életmentő gyógyszereket lehessen belőle előállítani súlyos betegek számára. A gyógyszer a veleszületett immunhiányos betegeknek nyújt segítséget. Ezek a gyógyszerek nagyon fontosak, mert az ilyen betegek ezáltal megvédhetőek lesznek a számukra életveszélyeztető fertőzésektől.

Ezen kívül még nagyon hatásos gyógymód a vérzékenységben szenvedő betegeknek is. Egyetlen beteg heti gyógyszer adagjához 25 plazmaadó, illetve donor szükséges. Tehát ebből is nagyon jól látszik az, hogy mennyire nagy szükség van minél több donorra.

dreamstime_xl_41666972-704x454.jpg

Azok akik Győrben vagy környékén élnek, már ők is elmehetnek plazmát adni, hiszen Plazmaferezis központ nyílt Győrben. Ezen a kisalföldi megyeszékhelyen rengetegen adják a fejüket véradásra. Az tudni kell, hogy egy egészséges ember évente 4-5 alkalommal adhat vért. A vérplazmaadók viszont akár hetente is adhatnak vérplazmát. A plazmaadás nem annyira megerőltető a szervezet számára, mint a véradás. Azt hogy kiből lehet donor az egy előzetes orvosi vizsgálaton dől el. A 18-60 év közötti jelentkezők vér, illetve vénavizsgálaton kell, hogy átessenek. Majd ezt egy belgyógyászati vizsgálat követi.

Az eljárás során a levett vérből egy gép zárt rendszerben centrifugálja azt, majd műanyagpalackba összegyűjti a plazmát. A fő különbség a véradáshoz képest, hogy a vérnek a sejtes elemeit minden esetben rögtön visszakap a donor. Természetesen ez csak is egy steril rendszeren keresztül történhet meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr828381500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patrikkovacs · http://plazmaadasszeged.hu 2017.03.26. 23:20:15

Klassz központ lett, az egyik győri kirándulásom alkalmával bejelentkeztem, és volt alkalmam megcsodálni.
süti beállítások módosítása