Kertépítés tudatosan

 2015.11.27. 13:42

Azért, mert hűvös van és közeleg a tél, még nem kell lemondanod a szép kert látványáról. Csupán annyi a dolgod, hogy megtaláld azokat a növényeket, amelyek jól bírják az ilyen körülményeket. Ültess évelő növényeket! Építs kertet tudatosan!

6.jpg

Mit nevezünk évelő növénynek?
Azokat a lágyszárú növényeket szoktuk évelőnek hívni, amelyek a virágzás után nem pusztulnak el, gyökerük a tél során is életben marad a földben. Évelők még a félcserjék és a fás szárú növények is, bár ez utóbbiakat nem szokás külön kiemelni, hiszen ez egy evidens tény. A következőekben néhány évelő virágot és jellemzőiket ismerhetitek meg.

Árnyékliliom
Ez a növény a spárgafélék családján belül egy külön nemzetségbe tartozik, régebben a liliomfélék családjába sorolták be, liliomhoz hasonló külső jegyei alapján. Ez a növény Kelet-Ázsiában őshonos. A tavasz eljöttével tőosztással szaporítható. Kedveli az árnyékot, a nedves, tápanyag dús, semleges kémhatású talajt,. Nagy előnye, hogy ritkán kell áthelyezni, mert sokáig bírja egy helyen.

Borsmenta
Az árvacsalánfélék családjába tartozik ez a kellemes illatú növény. Leginkább a jól megmunkált, laza, mélyrétegű, nedves talajt kedveli. Ősszel vagy tavasszal, szaporítják dugványozással és tőosztással. Évente kétszer kell a leveleit vágni. Levelei fonákján és szárán apró szőrök nőnek.

Citromfű
Szintén az árvacsalánfélék családjába tartozik és a Közel-Keletről származik. Magassága elérheti akár a másfél métert is, apró fehér (enyhén pirosas virágai) húszasával nyílnak július vége felé. Akárcsak a borsmentára, a citromfűre is jellemző a szőrös, bolyhos szár és levél, valamint hasonló talajkörülményeket igényel.

Lestyán
Ez egy zellerfélék családjába tartozó fűszer-és gyógynövény. Ezt a Dél-nyugat-ázsiai növényt nagyon rég óta termesztik, ezért sok helyen vadon is előfordul. Kedveli a félárnyékos, nedves tápanyagban gazdag talajt. Vetéssel valamint palántázással szaporítható.(Az idősebb egyedeket tőosztással szaporítsd!) A magvetést márciusban, októberben és novemberben, míg a tőosztást április környékén érdemes végezni.

Orvosi zsálya
Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógy-és fűszernövény. A Földközi-tenger vidékén őshonos, kedveli a nedves, jó tápanyagtartalmú talajt. Gyakran látható temetőkben, pont azért mert kedveli a szélsőséges időjárási körülményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr488118636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása