Miért fontos a plazmaadás?

 2015.04.23. 11:11

Magyarország több nagyvárosában Plazma Pontokat építettek ki, hogy a vállalkozó kedvű emberek segíthessenek a rászorulókon, de mit is jelent ez a gyakorlatban?  A legtöbb országban, így hazánkban is, nem elegendő a vérkészlet arra, hogy a különböző betegségekben küzdő embereken segíteni lehessen. Ez azt jelenti, hogy a véradásból származó vérmennyiség sem fedezi a kórházaknak szükséges vérmennyiséget. Ezért nagyon fontos, hogy az embereket megismertessük a plazmaadás lehetőségével. A plazmaferezis a véradás egy formája, a levett plazmából pedig minden esetben gyógyszert készítenek.

plazmaadas.jpg


Az eljárás során egy alkalommal 700-800 milliliter plazmát vesznek le, aminek 90%-a víz, így mindösszesen 72 óra, vagyis 3 nap alatt újra termelődik a levett mennyiség. Az első alkalom előtt orvosi vizsgálat történik, amivel megállapítják, hogy az adott személy alkalmas-e donornak, vagy sem. És hogy miért fontos, hogy az egészséges ember plazmát adjon? Egy vérzékenységben szenvedő beteg naponta 2-3 alkalommal ad be magának egy olyan injekciót, amivel megelőzhetők a belső vérzések, trombózisok kialakulása. A vérzékenység mellett az immunhiány a másik olyan betegség csoport melynek rendszeres kezeléséhez plazmából készült gyógyszerre van szükség. Sokan nem is gondolnák, de egy-egy ilyen plazmaadás életeket menthet meg.


A plazmaferezis mindösszesen 30 percet vesz igénybe, és egyetlen tűszúrással jár. Egy gép a levett vért automatikusan szűri és a vér alakos elemeit visszajuttatja a véráramba. A rendszeres donorok alkalmasságát fél évente ellenőrzik, így biztosítva, hogy csak egészséges plazma kerüljön a gyógyszeriparhoz. A plazmaadás előtt is orvosi vizsgálat történik, ami kimutatja az esetleges meglévő betegségeket, amik kizáró tényezők lehetnek plazmaadáskor. Nők és férfiak egyaránt adhatnak plazmát, persze 18 év felett. A nőknek a menstruáció alatt nem ajánlják a plazmaadás, az egyébként is meglévő vérveszteség miatt.


Ha úgy gondoljuk, hogy plazmát szeretnénk adni, akkor Budapestre, vagy Szegedre kell ellátogatnunk, hogy mindezt megtegyük. Előtte érdemes sok nem alkohol tartalmú italt, üdítőt, ásványvizet inni, naponta minimum 2-3 litert. Illetve érdemesebb odafigyelni a táplálkozásra is, egészségesebb ételeket enni, kerülni érdemes a zsíros, és nehéz ételek fogyasztását. Például a pizza, sült krumpli, rántott húsok, és gyorséttermi menük nem tesznek jót a vérnek.


Kik adhatnak plazmát? Nők és férfiak egyaránt 18-62 éves kor között, annyi kikötés van még, hogy a testsúlynak 52 kg, és 130 kg között kell lennie. Tartós meglévő betegségek, és régi hematológiai és onkológiai betegségek általában kizáró okok. Azok sem adhatnak plazmát, akiket plazmát tartalmazó gyógyszerrel kezelnek.


A plazmaadás teljesen díjtalan, sőt mindenesetben inkább a plazma szolgálat ad ajándékot a donoroknak. Kellemes, nyugodt légkör, szabad internetezési lehetőség is segíti a plazmaadók kényelmét. Általában bejelentkezési rendszer működik, amivel időt takaríthatunk meg, így nem kell sorban állni. A plazmaadásra érdemes az orvosi vizsgálattal együtt egy órát számolni.


Ha egészségesek vagyunk, és szeretnénk segíteni az embertársainkon akkor bátran, vállalkozzunk a plazmaadásra. Veszteni valónk nincs, sőt esetleg fény derülhet olyan betegségeinkre is amikről nem is tudtunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr247391422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása