Tippek álláskereséshez

 2015.02.26. 12:26

Az álláskeresés nem könnyű dolog, hiszen mindenki arra törekszik, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legjobb állást szerezze meg. Nyilvánvalóan nem szeretnénk huzamosabb ideig állás nélkül maradni, hiszen a megélhetéshez elengedhetetlen, és önéletrajzunkban is egyre nagyobb foltot hagy a kihagyott idő.

allaskereses.jpg

Az álláskeresés első lépése az önéletrajz megírása, megszerkesztése. Alapvető kritérium a rendezettség, és hogy ne legyenek hibák a szövegben. A végzettségtől, munkatapasztalatoktól, munkaviszonytól függően mindenkinek más típusú önéletrajz javasolt, de a legújabb trend szerint az amerikai típusú, tömör szerkezetű önéletrajzot részesítik előnyben a munkáltatók. Ezek könnyen áttekinthetőek, tartalmazzák a legfontosabb adatokat a jelölt végzettségéről, készségeiről, munkatapasztalatairól. Ebben a fázisban azon kívül, hogy az önéletrajzban minden dátumot pontosan megjelölünk, nem vétünk helyesírási hibákat, ismertetjük előnyeinket és néhány fejlesztenivaló készségünket, nem sok mindent tehetünk. Érdemes lehet megírni és elküldeni egy motivációs levelet is, de ügyeljünk arra, hogy egy oldalnál ne legyen hosszabb, és inkább az önéletrajz kiegészítése legyen, ne pedig annak bővebb kifejtése. Számolnunk kell azonban azzal, hogy valószínűleg sok olyan jelentkező lesz, akik rendelkeznek az állás betöltéséhez szükséges képesítéssel, nyelvi tudásuk és esetleg szakmai tapasztalatuk is megfelelő. Ez az időszak voltaképpen idegőrlő lehet, de semmi mást nem tudunk tenni, mint várni a telefon megcsörrenésére, illetve minden nap figyelni a hirdetéseket, és minél több állást megpályázni, hiszen ezzel növeljük esélyeinket.


Az álláskeresés következő szintje az interjú. Amennyiben önéletrajzunk alapján alkalmasnak találnak minket a pozíció betöltésére, esélyünk nyílik személyesen is bizonyítani. Ezzel kapcsolatban telefonon vagy e-mailen keresztül bizonyára ismertetik a részleteket, de úgy kell készülni, hogy nem feltétlenül „csak” egy elbeszélgetés jöhet szóba. Sok helyen a legjobb döntés meghozatalához próbafeladatokat adnak a kiválasztott jelentkezőknek készségeik felmérésére. Ennek akár több lépcsője is lehet, és a munkakörtől függően sokféle feladattípus jöhet szóba. Lehet, hogy egy próba telefonhívást kell lebonyolítani, elképzelhető egy konkrét próbanap, vagy akár valamiféle tesztről is lehet szó. Mindenesetre igyekezzünk nyugodtak és magabiztosak lenni, próbáljuk meg kihozni magunkból a maximumot. Ez persze egyáltalán nem egyszerű, de tehetünk érte. Érdemes például B-vitaminokkal, magnéziummal feltölteni szervezetünket, melyek jótékony hatással vannak az idegrendszerre, de egy bögre kamillatea is megfelelhet e célnak. Mindenféleképpen együnk, mégha nem is érezzük magunkat éhesnek, mert az üres gyomor csak ronthat az idegi állapoton, és nem mellesleg kellemetlen, ha aztán később az interjún tör ránk az éhség. Az alkalomnak és az állásnak megfelelően jelenjünk meg, mely legtöbb esetben a hivatali öltözéket takarja. Ez a hivalkodó színek kerülését, visszafogott, elegáns ruhadarabokat jelent. Ha a hölgyek szoknya mellett döntenek, akkor legalább térdig érő fazont válasszanak, annál rövidebbet semmiképpen sem. Azt talán említeni sem kell, hogy az interjúra felkészülten érkezzünk iratainkkal, bizonyítványainkkal.

 

A lényeg mindvégig az, hogy kitartóan próbálkozzunk, minden lehetséges helyre küldjük el önéletrajzunkat és várjuk a visszajelzéseket. Bizonyos emberek azonnal találnak munkát, míg másoknak több hónapot is felölelő elhivatottságba telik, de minden esetben az elhatározás a kulcs.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr777218463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása