Azokat, akik valamilyen szilárdtüzelésű fűtési rendszert használnak, gyakran éri az a vád, hogy saját kényelmük, egyedi igényeik, stb. miatt sokkal jobban szennyezik környezetünket, mint azok, akik mondjuk gázzal működtethető készüléket használnak otthonukban.

pellet.jpg


Persze a földgáz, vagy mondjuk az olaj elégetése sem környezetkímélő megoldás, hiszen számos üvegházért felelős gáz szabadul fel ilyenkor, nem is beszélve arról a rengeteg környezeti kárról, mely ezen fosszilis fűtőanyagok kitermelése közben keletkezik. Viszont a fosszilis fűtőanyagok elégetéséhez legalább már nem kell más élőlényt (legalábbis nem közvetlenül) elpusztítanunk, míg a fatüzelésű rendszerek használata akaratlanul is jelentősebb mértékű erdőirtáshoz vezethet.


Pont erre a nehézségre kínál kiváló alternatívát a fapellet, melyről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legzöldebb szilárdtüzelésű megoldást kínálhatja számunkra. De mi is pontosan a pellet, hogy készül, és miért lehet olyan hatékony használata?


A pelletet fűrészporból és faforgácsból, tehát faipari, bútoripari hulladékból készítik, vagyis újabb fákat előállításukhoz nem kell elpusztítani. Ebben rejlik „zöld erejük”, illetve abban, hogy a pellet előállítása során nem használnak semmilyen mesterséges kötőanyagot, vagyis elégetése közben nem szabadulnak fel belőle mindféle veszélyes kemikáliák. Azt, hogy az apró 5-6 cm-es henger darabkák mégis egyben tudnak maradni, mindenféle ragasztóanyag nélkül, azt a nagyon erős présgépeknek köszönhetik, melyeket az előállításuk során használnak.

 

A pellet hatékonysága pedig valójában ebben rejlik. A préselés során ugyanis a pellet nedvességtartalma minimálisra csökken, melynek köszönhetően jelentősen megnő a fűtőértéke. Egyes, jobb minőségű pelleteknek a fűtőértéke kilónként akár 4,7-5 kWh is lehet. Szintén a préselésnek és az alacsony nedvességtartalomnak köszönhető, hogy a jó minőségű pelletnek a hamu tartalma is sokkal alacsonyabb, ami akár 1%-nál is kevesebb lehet. Ennek pedig ugye egyértelmű előnye, hogy sokkal ritkábban kell majd a hamut kiüríteni készülékünkből.


És akkor térjünk rá a kényelemre, mert a legtöbben e miatt döntenek a pellettel üzemeltethető készülékek mellet. A pelletet ugyanis valóban konyhakész állapotban vásárolhatjuk meg, tehát nem kell aprítani, darabolni, stb. Az általában 15 Kg-os zsákban kapható pelletet mozgatni sem olyan nehéz és sokkal kevesebbet szemetelünk majd a lakásban vele, köszönhetően a zsákos kiszerelésnek, mintha fahasábokat kellene behordanunk a fészerből. A már említett alacsony hamutartalom miatt pedig a készülék kitakarítását is ritkábban kell majd megoldanunk.


Emellett a pellettel működő kazánok, kályhák és kandallók mind elvannak látva egy pellet tartállyal, melyhez tartozik egy adagoló is. Nekünk elegendő beleönteni a zsák tartalmát a tartályba, így feltöltve azt, majd beállítani az adagolót.  Ez azután bizonyos időközönként a kívánt mennyiségű pelletet beönti majd a tűztérbe, így folyamatosan táplálva a benne a lobogó tüzet. Egy nagyobb tartályú készülék teljes feltöltésével, akár napokra előre letudhatjuk a tűz életben tartásának kérdését.


A pellet, jobban mondva az arra történő áttérés tehát nem csak környezetünknek, hanem saját komfortérzetünknek is jót tehet.

Címkék: lakberendezés kemence fűtés kandalló

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr726724319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása