A napszemüvegek funkciói

 2014.06.21. 10:03

Napjainkban a napszemüveg divatos kiegészítőként funkcionál elsősorban, azonban sokkal hasznosabb feladatok ellátására hivatott. Szemünkbe tűző napsütés esetén azonnal felkapjuk őket, hogy ne süssön a szemünkbe a nap, viszont nem csak a látást könnyítik meg ezáltal, hanem védelmet is nyújtanak a káros UV-sugarak ellen.

napszemuveg.jpg
Az ibolyántúli sugárzásnak három fajtája ismeretes: az UVA, az UVB és az UVC. Utóbbi teljesen elnyelődik a légkör felső rétegeiben, azonban az UVA és az UVB sugarak bizony hozzánk is elérnek. Ők a felelősek a bőr leégéséért, a bőrrák kialakulásáért, és ami esetünkben lényeges, hogy szemünket is erősen károsítják. A sugárzások nagy részét a szem szaruhártyája szűri meg, magas UV szint esetén viszont begyulladhat, mely legalább két napig tartó fájdalmak után múlik csak el. Rövid idő alatt a sugarak nem okozhatnak visszafordíthatatlanul súlyos problémákat, viszont hosszabb távon már a kötőhártyát is károsíthatják. Ilyen tünet például a kötőhártya-megvastagodás, mely idővel elfedi a szaruhártya egy részét, rontva a látást, de szerencsére ez sebészeti úton eltávolítható. Ha szemünket rendszeresen hosszabb időtartamokra éri UVB sugárzás, akkor hályogok is kialakulhatnak, melyek már komolyabb műtéti beavatkozást tesznek szükségessé. Rosszabb esetben a sugarak már az ideghártyát is elérhetik, melynek károsodása visszafordíthatatlan.


Szóval elég nagy gondokat tud okozni az egyébként ártatlannak tűnő napsütés szemeinknek, ezért muszáj védekeznünk. A napszemüvegek erre kiválóan alkalmasak, azonban nem mind! A legtöbb mai napszemüveg sajnos nem a védelemre helyezi a hangsúlyt, hanem a divatra, és ezért hiába látunk bennük jól a sötétített lencsék miatt, oldalról és felülről ugyanúgy beérkeznek a káros sugarak. Első lépésként, tehát olyan modellt kell keresnünk, mely minden oldalról tökéletes fedést biztosít. Másodszor törekedjünk a minél nagyobb UV-védelemmel ellátott napszemüveg beszerzésére. Fontos tudni, hogy a polikarbonát nevezetű anyagból készült lencsék 100%-ban elnyelik a sugárzást. Ezek nyilván nagyot dobnak a napszemüveg árán, de azért még mindig jobban megérik a befektetést, mintsem műtéti beavatkozásra kerüljön sor. Természetesen ne hagyjuk magunkat átverni: a magas ár sem garantálja a hatékonyságot, sok esetben a márkát kell megfizetni. A CR-39 R nevezetű műanyagból készült lencsék szintén viszonylag magas védelmet nyújtanak, körülbelül 88%-ban nyelik el a káros sugarakat. Az üveg lencsék ugyan drágák, de könnyen karcolódnak, tehát pillanatok alatt elveszíthetik hatékonyságukat. Keret tekintetében inkább a fémet részesítsük előnyben, mely kissé drágább és nehezebb, ám annál tartósabb. A műanyag keretek könnyű viseletet biztosítanak, de rövid élettartammal rendelkeznek.


Többféle szabvány létezik, ezáltal a jelölések is eltérhetnek, így ha bizonytalanná válunk, kérjük ki az eladók segítségét. Ha esetleg nem túl magabiztosak a témában, keressünk inkább olyan üzletet, ahol teljes körű információval állnak rendelkezésünkre. Napszemüveg vásárlásnál ne a spórolás legyen a legfontosabb szempont, hanem hogy tényleg a leghatékonyabb darabot sikerüljön megvennünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tippekneked.blog.hu/api/trackback/id/tr676388627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása